AFECTAREA CARDIACA IN BOLILE DE COLAGEN
POATE CONSTITUI O URGENTA
dr. Rodica Toganel, dr. Liliana Gozar, dr. Anca Sglimbea
Centrul de Boli Cardiovasculare Tg. Mures; Clinica de Cardiologie Pediatrica
Afectarea inimii in cadrul artritei cronice juvenile (ACJ) este foarte rara.
In literatura este descrisa, ca cea mai frecventa pericardita, apoi miocardita si exceptional afectarea valvulara (insuficienta aortica, respectiv mitrala). Aceste determinari apar in cadrul ACJ forma sistemica. Atingeri cardiace sunt descrise si in forma pauciarticulara cu debut la varste mari, dar sunt putin probabile in forma poliarticulara seronegativa.
In cele ce urmeaza prezentam cazul unei fete, in varsta de 17 ani, cu ACJ la care suferinta cardiaca este diagnosticata cu ocazia aparitiei unei complicatii cardiace grave.
Prezentare de caz
Bolnava A.O. (FO 3088), in vârsta de 17 ani, din Tg. Mures, se interneaza in departamenul de cardiologie pediatrica al centrului de boli cardiovasculare, in conditii de urgenta pentru: stare clinica alterata in ultimele 24 de ore, fatigabilitate marcata, dispnee de efort, palpitatii.
Antecedentele heredocolaterale sunt fara semnificatie pentru afectiunea actuala. Din antecedentele patologice personale am retinut ca bolnava a fost diagnosticata la varsta de 13 ani cu ACJ forma poliarticulara seronegativa, aflându-se în evidenta Clinicii de Reumatologie Tg. Mures. Pacienta noastra a urmat tratament cronic cu Prednison de la varsta de 15 ani.
Istoricul bolii releva urmatoarele aspecte: cu 7 zile înintea internarii in serviciul nostru bolnava prezinta febra, tuse. Examenul clinicoradiologic (fig. 1) fiind sugestiv pentru o afectiune respiratorie acuta, Pneumonie, fetita urmeaza tratament ambulator cu antibiotice administrate parenteral (cefalosporine de generatia a II-a).
Examenul clinic efectuat la internarea in serviciul nostru evidentiaza o bolnava in varsta de 17 ani, cu stare clinica alterata, subfebrila, constitutie astenica, facies suferind, tegumente palide, transpirate, extremitati reci.
Examenul efectuat pe aparate si sisteme evidentiaza urmatoarele modificari patologice: la nivelul sistemului osteoarticular -genuchii, gleznele si articulatiile mâinii sunt tumefiate, deformate, cu mobilitate redusa; la nivelul aparatului respirator - ortopnee, tahipnee, stetacustic pulmonar MV inasprit, expir prelungit, raluri subcrepitante bazal bilateral; la nivelul aparatului cardiovascular - AV 112/min, suflu holosistolic III/6 parasternal stg. inferior, la apex, iradiere in axila, puls periferic filiform ; TA 90/60 mmHg; la nivelul aparatului digestiv - subiectiv greata, hepatomegalie moderata (ficat 1, 5 cm sub rebord).
In conditii de urgenta s-au efectuat urmatoarele investigatii: hemograma: hematocrit 31%, hemoglobina 9g/l, leucocite 13000/mm3; radiografie toracica: hiluri ramificate, sters conturate cu aspect de staza pulmonara (fig 2) ; ECG: microvoltaj, supraincarcare atriala stânga.
Examinarea care a stabilit diagnosticul fiind ecocardiografia transtoracica si transesofgiana, care pun in evidenta insuficienta mitrala semnificativa (gradul III) prin ruptura de valva mitrala anterioara (fig. 4).
Examenul clinic si examinarile paraclinice efectuate în urgenta orienteaza catre diagnosticul de Edem pulmonar acut. Insuficienta mitrala semnificativa prin ruptura de valva mitrala. Anemie, la o bolnava cu ACJ aflata sub corticoterapie cronica.
Având in vedere ca starea clinica si hemodinamica se degradeaza progresiv în ciuda tratamentului medical se trece la interventie chirurgicala de urgenta. Intraoperator se constata: lichid purulent in pericard, atriu stg. moderat dilatat, insuficienta mitrala severa prin prezenta unei perforatii de 0,5/0, 5 cm la nivelul valvei mitrale anterioare. S-a efectut inlocuire valvulara mitrala in circulatie extracorporeala. Evolutia postoperatorie imediata si tardiva este favorabila (fig 3).
Diagnosticul final este: Insuficienta mitrala prin perforare de valva mitrala anterioara postendocardita. Pericardita acuta. Insuficienta cardiaca congestiva NYHA III. Artrita cronica juvenila.
Desi afectarea cardiaca este rara in cadrul ACJ, chiar exceptionala in cazul formelor poliarticulare seronegative, am fost pusi in fata unui caz la care o endocardita bacteriana, aparuta pe un teren imunodeprimat de corticoterapie, a avut o evolutie rapida si dramatica pe un cord afectat de boala de sistem.
|